Honing informatie

Kristallisatie

Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen wanneer honing zal kristalliseren, waaronder de soort bloemen waaruit de honing is verzameld, de verhouding tussen glucose en fructose in de honing, de temperatuur waaronder de honing is opgeslagen en hoe vaak de honing is verplaatst of verstoord.

Een algemene regel is dat hoe hoger de verhouding glucose tot fructose, hoe sneller de honing zal kristalliseren. Honing die afkomstig is van bijvoorbeeld koolzaad of suikerbieten zal eerder kristalliseren dan honing die verzameld is van bijvoorbeeld kamille of lindebloesem.

Honing bewaard op een koelere temperatuur zal sneller kristalliseren dan honing die op een hogere temperatuur is bewaard. Bewaring bij een temperatuur tussen 13 en 15 graden Celsius is het meest geschikt om kristallisatie te vertragen.

Als de honing regelmatig verplaatst of verstoord wordt, kan dit ook de kans op kristallisatie verhogen. Het is daarom aan te bevelen om honing op een rustige, koele plaats op te slaan en het zo min mogelijk te verplaatsen of te verstoren.

Het is moeilijk om precies te voorspellen wanneer honing zal kristalliseren, omdat deze factoren variƫren van partij tot partij en zelfs van jaar tot jaar. Sommige soorten honing kunnen binnen een paar maanden kristalliseren, terwijl andere soorten honing jarenlang vloeibaar kunnen blijven.